• Home
    /
  • Blogs

Top 20 Unconscious Bias Quiz (With Answers)

Chandni Ahuja
14 May 2024
9 min read
Top 20 Unconscious Bias Quiz (With Answers)

This quiz will help you learn why one's behavior cannot be affected by one's subconscious

Do you ever find yourself making a new friend group where everybody seems like different but not-so-different versions of you? It is the excitement you get when you connect with people sharing the same interests as yours. Be it a colleague or a close friend of yours, the moment your shared interests start influencing your decision-making in the favor of certain people at the workplace, you should know that it is an unconscious bias sneaking into the picture. 

Generally, unconscious bias, also known as similarity bias, isn’t an intentional behavior. But, your unintentional preferential treatment towards certain coworkers can hurt other potential employees or friends at the workplace. So how do you analyze if you’re being biased at work or if it is just the potential you see in the other employee? Stop surfing! We have come up with the latest unconscious bias quiz to help you get a better understanding of how similarity bias works. 

Play this quiz to understand yourself better and make the right decisions in the workplace. But, before jumping into this exciting quiz, let’s quickly understand what is similarity bias.

What is Similarity Bias?

Similarity Bias is also called affinity bias. It is a type of unconscious bias where we tend to gel with people sharing similar interests or backgrounds. It can be a common historical background, a similar taste in art and music, an educational background, a similar race, gender, or even age. These unconscious biases in the workplace can result in dissatisfied employees, a negative work culture, and hostility in the workplace

Now let’s play a fun game to upskill your knowledge about affinity bias in the workplace with these 20 questions and answers: 

Top 20 Unconscious Bias Quiz (With Answers)

1. Which of the following statements about Unconscious Bias is true?

A. Unconscious Bias only affects hiring decisions and promotions.

B. We can better manage and reduce unconscious bias when we slow down and focus on the way we are thinking about an individual.

Answer: B

2. Which of the following phrases best explains the term bias?

A. Bias is always a conscious decision

B. Bias only benefits the person who has it

C. Bias is limited to personal opinions

D. Bias is favoring colleagues who share similar backgrounds, interests, or experiences

Answer: D

3. What is the definition of affinity bias in the workplace?

A. An unconscious tendency to favor people similar to ourselves in the workplace

B. A conscious strategy to promote only the most experienced employees

C. A dislike towards people from different backgrounds

D. A conscious choice you make about who you prefer to work with

Answer: A

4. Which of the following best describes bias within the hiring process?

A. Selecting only candidates who graduated from a top university

B. Hiring based solely on the applicant's knowledge, skills, and experience

C. Choosing new employees without consideration for their qualifications

D. Selecting candidates who best fit a preconceived ideal of the role, regardless of their actual qualifications

Answer: D

5. How can we mitigate unconscious bias in the hiring process?

A. Rely solely on resumes and cover letters for selection

B. Give hiring managers complete autonomy in the process

C. Use standardized interview questions for all candidates

D. Prioritize the candidate with the most outgoing personality

Answer: C

6. What is the biggest risk of unconscious bias in the workplace?

A. Creating a more positive and safe work environment

B. Missing out on talented and qualified employees

C. Increasing productivity among teams

D. Leading to a more diverse workforce

Answer: B

7. Which of the following is NOT a way to address unconscious bias in the workplace?

A. Creating diverse interview panels

B. Providing unconscious bias training for employees

C. Encouraging employees to report suspected bias incidents

D. Implementing an anonymous feedback mechanism

Answer: A

8. What is the impact of unconscious bias on performance reviews?

A. It can overlook the contributions of certain employees

B. It can lead to fairer and more objective evaluations

C. It always results in positive reinforcement

D. It strengthens team communication

Answer: A

9. Unconscious Bias can affect how we:

A. Delegate tasks

B. Give feedback

C. Listen to colleagues' ideas

D. All of the above

Answer: D

10. Unconscious bias is a deliberate attempt to discriminate against someone.

A. True

B. False

Answer: B

11. We can completely eliminate unconscious bias from the workplace

A. True

B. False

Answer: B

12. What is the main benefit of promoting awareness of unconscious bias?

A. Creating a more comfortable work environment for everyone

B. Fostering a more inclusive and equitable workplace with the necessary safety measures

C. Eliminating all forms of bias completely

D. Punishing employees who exhibit biased behavior

Answer: B

13. Unconscious bias training can help individuals:

A. Identify their own unconscious biases

B. Judge others more harshly

C. Reinforce existing prejudices

D. Avoid all interactions with people from different backgrounds

Answer: A

14. People with strong emotional intelligence are better equipped to manage unconscious bias

A. True

B. False

Answer: A

15. Companies with a focus on quotas for hiring from certain groups are the only way to address unconscious bias

A. True

B. False

Answer: B

16. Unconscious bias is more likely to occur when we are:

A. Taking our time and carefully considering all options

B. Rushed and under pressure

C. Actively seeking diverse perspectives

D. Open to new information and experiences

Answer: B

17. Affinity bias can lead to overlooking qualified candidates during the hiring process

A. True

B. False

Answer: A

18. Which of the following is an example of affinity bias in the workplace?

A. Promoting someone based on their proven track record

B. Mentoring a junior colleague from the same alma mater

C. Giving critical feedback to a friend at work

D. Disregarding a qualified candidate because of their age

Answer: B

19. A manager consistently assigns challenging projects to a young, female employee, while giving routine tasks to a more experienced male colleague. This might be an example of:

A. Performance bias

B. Affinity bias

C. Ageism

D. Meritocracy

Answer: B

20. Which of the following is NOT a consequence of unconscious bias in the workplace?

A. Increased employee turnover

B. Missed opportunities for talented candidates

C. Low employee morale

D. A more innovative and creative team environment

Answer: D

Takeaway

While similarity bias can take different forms based on similar race, gender, age, culture, or even beauty, it is important to keenly observe your biased behavior, acknowledge it, and foster (diversity, equity, and inclusivity) DEI in the workplace. Unconscious bias in the workplace can not only hinder the potential of talented individuals but also foster a less inclusive environment, ultimately holding back the company from succeeding in the market. The best way to create a healthy work environment with zero biases is by acknowledging the existence of similarity bias in the workplace and conducting diverse Unconscious Bias Training to help your employees tackle biased behavior at the workplace.

Utilize Calibr LXP’s resourceful platform to cultivate a continuous learning experience for your employees with our ready-made course modules on Empathy at the Workplace and Optimized Interviews for Hiring Managers and Recruiters to keep a track record of your hiring process and encourage your employees to treat each other with empathy and respect. 

Chandni Ahuja

As an enthusiastic English literature graduate, Chandni enjoys writing as much as a toddler enjoys animation. She discovered her passion for writing and expressing thoughts through this form amidst the nail-biting months of the COVID-19 pandemic. Ever since then, she has volunteered in various anthology books that have been published on Amazon. Her experience working on a diverse range of verticals has enabled her to excel in this domain and face new challenges as they come. With a contagious thrill and excitement at the workplace, Chandni embraces wearing different hats and soaks up information like a sponge.